Low key fotografie

fotografie web-vormgever
Esther Aleman

Low Key belichting

In dit blog wil ik aandacht besteden aan een belichtingstechniek die ik zelf veel gebruik in mijn foto’s. Namelijk de Low Key techniek. De foto’s met een Low key belichting stralen een mystieke, dramatische, klassieke, warme sfeer uit. De foto’s met overheersend donkere tonen richten de belichting alleen op het onderwerp. Zo ontstaat er een donkere achtergrond met een uitgelicht onderwerp. In dit blog: Hoe maak je een Low Key foto? En komt er veel bewerking bij deze techniek kijken.

low-key-foto-1Wat is Low Key?

In een Low Key foto overheersen de donkere tonen. Je maakt in deze belichtingstechniek gebruik van licht en schaduw. Je zorgt dat een specifiek onderdeel of onderwerp uitgelicht wordt. Wanneer je het onderwerp hebt gekozen zorg je dat de rest onderbelicht wordt. Hiervoor kun je een donkere achtergrond of een donkere ruimte gebruiken. Je kunt het ook zelf creëren met een snelle sluitertijd en een hoog diafragma. Zorg voor voldoende contrast met de donkere vlakken kies daarom geen donker onderwerp. Nu moet het onderwerp nog belicht worden dit kun je doen met een lamp, flitser of gebruik te maken van daglicht.

low, key, fotografieHoe maak je een foto met Low key belichting?

1. Kies een donkere achtergrond of maak de foto in het donker.
2. Kies het onderwerp en zet het zoveel mogelijk vrij in de ruimte. Het voordeel van een Low key foto is dat je geen gebruik hoeft te maken van een studio.
3. Kies een lichtbron: Daglicht vanuit een raam, flitser of lamp.
3. Belicht het onderwerp. Denk na over of je wel of geen schaduweffect wenst.
4. Speel met je sluitertijd en diafragma. Laat je ISO altijd zo laag mogelijk staan.
5. Als het goed is hoef je nu je foto maar minimaal te bewerken.

low key belichtingEen foto maken met Low key overdag zonder donkere achtergrond.
De foto van de hommel hiernaast heb ik overdag gemaakt. Ik heb ook geen donkere achtergrond gebruikt. Deze foto heb ik met een snelle sluitertijd en een hoog diafragma gemaakt. Hierdoor zou de foto normaal heel donker zijn geweest. Tijdens de foto heb ik mijn externe flitser met een korte zoom ingesteld. De hommel en de bloemen kregen zo net genoeg licht om zichtbaar uitgelicht te worden. De rest van de omgeving werd niet uitgelicht. Door de snelle sluitertijd is de hommel vlijmscherp in beeld gebracht.
Dit lukt alleen wanneer het onderwerp dichtbij is. De flitser los van de camera ingesteld kan worden en deze wel met elkaar kunnen samenwerken..

Wil je meer weten over fotografie effecten? Of wil je unieke foto’s laten maken? Neem contact op!

7 reacties

 1. Goedendag,

  Ik heb een sony nex 7 camera en heb laatst geprobeerd om Low key fotos te maken van mijn dochter.
  Ben uren bezig geweest maar het is helaas niet gelukt.
  Kamer zo donker mogelijk gemaakt een licht bron , maar of het was op de foto veelste licht of mijn camera ging gewoon niet meer open.
  Had iso op 100 dit had ik gelezen en steeds proberen te veranderen maar niks lukte. Alles bewoog :( maakte ik meer licht dan wel scherpe foto’s maar niet wat ik wilde.
  Bv mooie zwangerschaps foto’s met een randje buik of zo.

  heeft u misschien een tip ?

  bvd mvg Hedy Romans

 2. Beste Hedy,

  Het is lastig van een afstand te beoordelen. Als de foto bewogen en overbelicht is kan ik wel aannemen dat de sluitertijd te langzaam staat. Zorg dus voor een snellere sluitertijd van minsten 1/100.
  Toen je meer licht creëerde veranderde de sluitertijd waarschijnlijk naar sneller. Heb je de camera wel op een handmatige stand gezet?
  Zet de sluitertijd sneller en lichtbron hoger. Nu krijg je een scherpere foto om een donkerdere foto te creëren kun je nu ook het diafragma hoger zetten.
  Met de sluitertijd en het diafragma moet je dus handmatig gaan spelen. Ik heb zelf geen ervaring met de nex 7 het kan dat je camera moeite heeft met dit soort belichtingen. Dan kun je de iso wat hoger zetten. Alleen hou er rekening mee dat dit ruis kan veroorzaken.

  Veel succes met het maken van een low keu foto! Ik hoor graag of het je nog gelukt is!

  met vriendelijke groet,

  Esther Aleman

 3. Hallo,

  Bedankt voor je reactie terug, heb van sony een flitser gekocht die los bediend kan worden, de foto’s worden al beter :) heb je nog tips voor een wiit achtergrond goed wit te krijgen met 2 losse flitsers ? graag reactie terug via mail adres kwam mijn vraag en jou antwoord heel toevallig weer tegen tijden mijn zoektocht naar tips :)

  mvg Hedy

 4. Beste Hedy,

  Een foto maken met een witte achtergrond. Kun je het beste doen door een wit doek, laken of witte muur te nemen. Laat de persoon of het onderwerp afstand nemen van de achtergrond. Liefste een meter tussen onderwerp en achtergrond en ook een meter tussen onderwerp en fotograaf. Zorg voor een onscherpe achtergrond met een groot diafragma. Meestal gebruik ik 50mm f/1.8-objectief. Belangrijk is om de witte achtergrond goed uit te lichten. Dit kan met flitsers of met een bouwlamp. Door meer of minder licht op de achtergrond te laten vallen kun je de kleur van de achtergrond nauwkeurig bepalen. Een foto zonder achtergrond. Wanneer je een foto ziet met een model in een lege ruimte. Dan is er gebruik gemaakt van een rol papier door deze door te laten lopen op de grond. Je ziet zo geen hoeken meer waardoor de achtergrond en ruimte oneindig lijkt.
  Onderwerp moet je uitlichten door te flitsen. Door de achtergrond vanuit zijkanten te verlichten krijg je minste kan op schaduw.

  met vriendelijke groet,

  Esther Aleman

 5. Ik wil jou er best eens mee helpen, heb een studio aan huis en meerdere flitsers

  gr, Jt

 6. Als is dus in een grote binnenbak zou staan met 2 studiolampen.
  en licht alleen paard uit zal de achtergrond donker blijven.

 7. Hoi Inge,

  Met de juiste instellingen van de camera kun je dan middels de flitser een low key foto maken van het paard.

  Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Berichten die mogelijk ook interessant voor je zijn

Lokale SEO

Wat is Lokale SEO? Lokale zoekmachineoptimalisatie richt zich op het

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Vakantiesluiting

24 juli t/m 13 augustus

Web-vormgever maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement
Ga naar de inhoud