De vormgeving van Formulieren

Esther Aleman

Formulieren

De laatste tijd heb ik voor klanten diverse formulieren uitgewerkt digitaal en als drukwerk. Een formulier daar sta je niet zo bij stil. Bijna iedere website heeft wel een contactformulier maar waar let je op als grote formulieren maakt? En wat zijn de mogelijkheden?

Deze velden zijn het meest gebruikt:

  • Tekst veld: Invoering van kleine teksten.
  • Groot tekstveld: Voor invoering van een groter bericht of antwoord.
  • Radiobutton: Selectierondje, slechts één selectie mogelijk.
  • Checkbox: Selectievakje, meerdere selecties mogelijk.

Voor digitale formulieren:

  • File upload: Knop voor het kiezen van een bestand.
  • URL: Tekstveld met invoercontrole voor geldig URL
  • Datum tijd veld: Datum/tijd keuzevenster

Digitale formulieren

Met een formulier genereer je de mogelijkheid te bepalen welke gegevens mensen achterlaten. Door bepaalde velden verplicht te maken zoals het telefoonnummer kun je zorgen dat je ze kunt terugbellen. Let er op dat je voldoet aan de AVG (GDPR) wetgeving. Je moet expliciet toestemming vragen voor het verzamelen van gegevens.
Als je velden verplicht maakt markeer deze dan met een sterretje. Zodat dit direct duidelijk is, dit voorkomt frustratie achteraf. 

Ook kun je zorgen dat de hoeveelheid SPAM beperkt wordt door deze te beveiligen met een reCAPTCHA  en beveiliging zoals Honeypot. Hierdoor krijgen bots niet de mogelijkheid om het formulier in te vullen.

Zorg er ook voor dat er een succes bericht verschijnt wanneer het formulier is verzonden. Dit kan een melding zijn of een aparte pagina. Denk er ook over na of het handig is als de persoon die het formulier heeft ingevuld deze ook toegezonden krijgt. En zorg dat er meldingen verschijnen als er een veld niet is ingevuld of als er iets fout is gegaan.

Het design

Wanneer je een groot formulier maakt dan kun je dit in stappen indelen zoals in het voorbeeld hieronder. Dit voorkomt dat de bezoeker van de site ineens een mega formulier te zien krijgt. Door formuliervelden te verdelen in kolommen zorg je ervoor dat er overzicht ontstaat. Voor een minimalistisch beeld kun je ervoor kiezen om alleen placeholder teksten te laten zien in de velden.

Aandachtspunten

Voorbeeld formulier

Dit formulier is gemaakt met Elementor Pro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Berichten die mogelijk ook interessant voor je zijn

Lokale SEO

Wat is Lokale SEO? Lokale zoekmachineoptimalisatie richt zich op het

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Vakantiesluiting

24 juli t/m 13 augustus

Web-vormgever maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement
Ga naar de inhoud