Wat is PHP?
PHP (Programming Hypertext Preprocessor) is een open source programmeertaal, die communiceert tussen website en database. Deze programmeertaal is al in 1994 ontworpen om websites dynamischer/interactiever te maken. PHP is erg populair, waarschijnlijk maakt 8 van de 10 websites gebruik van deze programmeertaal. Heb je een WordPress, Magento, Joomla of Dupal website dan heb je een website die gebruik maakt van PHP.
De levensduur van PHP
In de loop van de jaren zijn er diverse PHP versies ontwikkeld. Het is belangrijk om gebruik te maken van de nieuwste PHP versie, dit heeft namelijk invloed op de snelheid en veiligheid van je website. De levenscyclus van een PHP-versie is ongeveer 3 jaar. Wanneer een PHP-versie het einde van de levensduur heeft bereikt dan wordt deze niet meer bijgewerkt. En ontvangt deze geen beveiligingsupdates meer, waardoor deze is blootgesteld aan mogelijke beveiligingslekken.
Een oude PHP-versie is dus minder veilig. Behalve de veiligheid zijn nieuwe versies ook geoptimaliseerd op snelheid. Een nieuwe PHP-versie kan je website dus ook sneller maken. Daarnaast worden er in nieuwe versies vaak functionaliteiten van andere programmeertalen geïmplementeerd.
Raadpleeg de website van PHP om te zien welke versies momenteel worden ondersteund.
Moet ik mijn PHP updaten?
Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken welke PHP-versie u website momenteel gebruikt.
Als de website inderdaad gebruikt maakt van een verouderde PHP versie dan is het belangrijk om de tijd te nemen uw website bij te werken. Het kan zelfs zo zijn als u dit niet tijdig doet de hosting de verouderde PHP-versie van de server verwijderd waardoor uw website niet meer functioneert.
- Veiligheid - Maak gebruik van een PHP-versie die volledig wordt ondersteund en regelmatig wordt beveiligd tegen kwetsbaarheden.
- Prestatie - PHP 7 stelt het systeem in staat om twee keer zo veel aanvragen per seconde te verwerken als PHP 5.6, waardoor je website veel sneller wordt.
- Ondersteuning: Vaak kunnen ontwikkelaars van plug-ins en thema’s alleen ondersteuning bieden voor een beperkt aantal vorige versies.
Welke PHP-versie gebruikt mijn website?
Wanneer je website gebruikt maakt van een WordPress 5.0 of hoger dan kun je via “Site Health” je PHP-versie bekijken. Er zijn ook plugins beschikbaar die je inzicht geven over je PHP-versie.
Via de hosting kun je vaak bekijken welke PHP-versie je gebruikt. en deze zo nodig aanpassen. Let Op! Wanneer je website niet volledig up to date is dan kan het zijn dat er problemen optreden. Zorg ervoor dat je de versie dus altijd weer kunt terugzetten.
Wanneer je via je je Hosting niet zelf je PHP-versie kunt zien of wijzigen adviseer ik om een andere Hosting te kiezen.