Fotografeer met het Bokeh effect

Esther Aleman

fotografie bokeh Het Bokeh effect.

In dit blog wil ik aandacht besteden aan het Bokeh effect. Een term die veel in de fotografiewereld gebruikt wordt. Bokeh komt uit het Japans en betekend onscherp.  De techniek geeft sfeer en beleving aan je foto. Het heeft betrekking op de kwaliteit van de voor- of achtergrondscherpte van de foto. Wanneer je puur alleen het effect wilt in je foto krijg je een foto die je kunt gebruiken voor achtergronden of sfeerbeelden.
Wat is Bokeh? Hoe maak je een foto met Bokeh? En waarvoor gebruik je Bokeh?
Dat zijn de vragen waar je in dit blog antwoordt op krijgt.

bokeh achtergrondWat is Bokeh?

Bokeh betekend in het Japans onscherp. Bokeh in de fotografie gaat dan ook over de onscherpte in foto’s. Vaak is de achtergrond onscherp en het onderwerp scherp. Deze onscherpte uit zich vaak in rondjes of zeshoekjes. Glanspunten in de onscherpe achtergrond worden opgenomen als lichtcirkels. Bij een groter diafragma worden de cirkels ook groter. Bij een lens met 5 lamellen zie je rechte kanten en ontstaat er een zeshoek, het aantal zijden is gelijk aan het aantal lamellen. Een lens met 8 of meer lamellen geeft ronde lichtcirkels. De grootte  van de cirkels wordt bepaald door de grootte van het diafragma.

bokeh-interessant makenHoe maak je een foto met Bokeh?

Bokeh kun je creëren met een telelens of een licht sterke standaard lens en een spiegelreflexcamera. Wat je nodig hebt is een tegenlicht dit kan met kerstlampjes of zelfs laagstaand zonlicht. Je kunt ook reflecterend materiaal fotograferen met flits. De flits weerkaatst dan op het spiegelende materiaal en functioneert dan als tegenlicht. Fotografeer dus tegen het licht in. Kies een onderwerp en zorg dat dit staat tussen de camera en de lichtbron. Stel scherp op het onderwerp en kies een lage f waarde dus een groot diafragma. Hoe hoger de f waarde hoe kleiner het diafragma en dus hoe kleiner de lichtcirkels.

bokeh,regenboogCreatief met Bokeh.

Je weet nu dus dat de opening van het diafragma de vorm en grootte van de lichtcirkels bepaald. Je kunt dit nu gaan stileren door een zwart vel papier te pakken en in het midden een vormpje naar keuze eruit te snijden. Je houdt deze voor de lens als je een foto maakt en je zult zien dat de lichtcirkels de vorm van het uitgesneden vormpje aannemen.

Het Bokeh effect is een mooi effect voor een achtergrond van bijvoorbeeld een portret of product foto. Bokeh is al een beleving in je foto op zich. Je kunt het ook gebruiken als sfeerbeeld. Of als achtergrond voor een tekst of als achtergrond van een website.

Wil je meer weten over fotografie effecten? Of wil je unieke foto’s laten maken? Neem contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Berichten die mogelijk ook interessant voor je zijn

Update van Google.

Generative AI in Google Search: Laat Google het zoekwerk voor je doen. Is jouw website hierop voorbereid?

Lokale SEO

Wat is Lokale SEO? Lokale zoekmachineoptimalisatie richt zich op het

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Vakantiesluiting

01 juni t/m 30 juni

Web-vormgever maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement
Ga naar de inhoud