Plezier in je onderneming

Esther Aleman
De afgelopen jaren heb ik veel ondernemers zien opbloeien met hun onderneming. Dat is ook waarvoor ik mijn werk doe. Niet om websites te kunnen bouwen, maar om te zorgen dat mijn klanten hun onderneming ervaren als hun passie. Plezier hebben in je onderneming hoe doe je dat? We horen het heel vaak ik heb van mijn passie mijn onderneming gemaakt. Dat klinkt erg leuk maar hoe zorg je dat die onderneming je passie blijft. Hoe zorg je dat je niet opgeslokt wordt in het ondernemerschap? 

Hoe zorg ik dat mijn passie mijn werk is en hoe zorg ik dat ik plezier in mijn werk houd?

De broodbakker. 
Stel je grootste passie is brood bakken. Elke dag ben je bezig met verschillende ingrediënten om zo specialiteiten broden te maken. Familie en vrienden roepen het al een tijdje; Waarom begin je geen bakkerij? Ik zou zo de hele bakkerij bij je leeg kopen… Op een zonnige dag loop je door het dorp en zie je een leeg winkelpand. Thuis gekomen overleg je met je partner en bel je de makelaar van het winkelpand op. Je bent nu begonnen met je onderneming. Je gaat van je passie je werk maken. Je besluit namelijk om met je passie het ontwikkelen van specialiteiten broden een bakkerswinkel te beginnen. Een half jaar later sta je in de winkel broden te verkopen, je gaat om 3 uur je bed uit om brood te bakken. Om 8 uur gaat de winkel open en je verkoopt de broden. Om 17 uur sluit de winkel. Je maakt de winkel schoon en je werkt de kassa bij. Je bent om 19 uur thuis en gaat om 21 uur naar bed om erom 3 uur ’s nachts weer uit te kunnen. Sinds een aantal maanden verkoop je alleen nog maar de standaard broden omdat daar de meeste vraag naar is. Je hebt geen energie meer om nieuwe specialiteiten broden te ontwikkelen en je vraagt je af waar je aan begonnen bent. Je hebt van je passie je werk gemaakt maar je werk is niet meer je passie.

Hoe dan wel?
Voordat je van start gaat als ondernemer moet je bepalen waar je energie en tijd in wilt gaan steken. Wat wil je echt doen als werk dag in en dag uit. Als ondernemer heb je altijd bijkomende zaken die niet zo leuk zijn, schrijf deze op en bedenk hoe je deze anders kunt invullen of uitbesteden. Het belangrijkste blijft dat je echt leuk vind wat je gaat doen. Hoe meer plezier je beleeft aan je dagelijkse werkzaamheden hoe meer je uitstraalt en uitdraagt naar je klanten. En hoe meer je onderneming zal gaan groeien en bloeien.

Uit je comfortzone stappen hoeft geen last te zijn

Wat ik vaak zie is dat mensen van standaard eisen uit gaan. Maar iedereen is uniek en zo is ook elke onderneming dit. Als je gestart bent met je onderneming en je hebt een huisstijl, website en je hebt de diensten of producten op orde dan wil je graag dat dit winstgevend wordt. Kies dan voor marketingkanalen die bij jou en je doelgroep passen. Hoe dichter je bij de eigenheid van je onderneming blijft hoe prettiger dit voor je zal aanvoelen. De doelgroep zal dit dan ook zo ervaren.
Echter onbekend maakt onbemind, wanneer je iets nog niet eerder hebt gedaan zoals bijvoorbeeld het geven van een webinar wil dit niet zeggen dat je dit niet kunt gaan proberen. In dat geval kun je wel eerst ondersteuning vragen en oefenen. Zorg dat je er wel comfortabel mee bent voordat je het gaat inzetten als communicatiekanaal naar je doelgroep. Als je af en toe uit je comfortzone stapt dan zul je zelf ontwikkelen en groeien. Vind je het dan nog niet prettig of past het niet bij jou of je onderneming zoek dan een ander communicatiekanaal wat bij je past.

Tips voor meer plezier in jouw onderneming.

  1. Zorg dat je voor 75% bezig bent met werk wat je leuk vind
  2. Stop met korttermijn denken
  3. Focus op je sterke punten en erken je zwaktes
  4. Stap af en toe uit je comfortzone
  5. Blijf bij jezelf en waar je voor staat
  6. Besteed vervelende werkzaamheden uit
  7. Kies wijs en maak een plan voordat je een grote stap zet
  8. Vraag advies of hulp als je er niet uit komt
  9. Maak tijd en ruimte voor creativiteit en ontwikkelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Berichten die mogelijk ook interessant voor je zijn

Update van Google.

Generative AI in Google Search: Laat Google het zoekwerk voor je doen. Is jouw website hierop voorbereid?

Lokale SEO

Wat is Lokale SEO? Lokale zoekmachineoptimalisatie richt zich op het

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Vakantiesluiting

01 juni t/m 30 juni

Web-vormgever maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement
Ga naar de inhoud