Grafisch ontwerp met Canva

Esther Aleman

Ontwerpen met Canva

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of we ook met Canva kunnen werken. Deze klant werkte zelf al met Canva. We hebben voor deze klant een nieuwe huisstijl ontwikkeld en hierna hebben we in Canva sjablonen gemaakt voor de menukaarten en ander grafisch werk. Normaal maken we dit met Adobe programma’s. Deze programma’s zoals Adobe Indesign zijn erg complex als je hier nooit mee hebt gewerkt. Als je zelf bijvoorbeeld je menukaarten wilt kunnen aanpassen dan is het werken met Canva een stuk gebruiksvriendelijker. We hebben sjablonen en het merkmateriaal ingesteld, gelijk aan de huisstijl. Waardoor de klant nu zelf de inhoud van de sjablonen kan aanpassen en direct naar de drukker kan sturen. Super handig en gebruiksvriendelijk. In dit blog vind je iets meer informatie over het vormgeven met Canva.

Canva

Canva is een eenvoudige online maar krachtige designtool. Waarmee je heel eenvoudig zelf je eigen online designs maken voor bijvoorbeeld je Social Media pagina’s maar ook visitekaartjes, posters en ander drukwerk. Het is een alternatief voor bijv. Indesign of Photoshop. Je hebt hier geen technische kennis voor nodig. 

Tips!

Canva biedt veel mogelijkheden en dat kan wat overweldigend zijn. Het gevaar zit hem erin dat er geen eenheid meer zit in je ontwerpen waardoor jouw organisatie haar herkenbaarheid verliest. Daarom is het handig om samen met een grafisch vormgever de huisstijl en het logo vooraf te laten vaststellen. 

Het ontwerpen van een Logo

In Canva kun je ook een logo ontwerpen maar daarin ben je wel beperkt met de bestandsformaten. Zo kun je vanuit Canva geen vector (EPS) bestand downloaden. Dit bestandstype wordt vaak gebruikt om hoogwaardig drukwerk te genereren. Een EPS bestand kun je onbeperkt schalen zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. Dit is ideaal als met drukwerk je logo in verschillende formaten wilt schalen.

Het advies wat ik geef is om een logo en huisstijl te laten vastleggen door een grafisch vormgever. Met deze basis kun je gemakkelijk zelf met Canva aan de slag.

Het logo in een SVG-bestand

Vraag of je het logo ook in SVG kunt krijgen. Wanneer je een .SVG logo upload in Canva kun je deze schalen zonder kwaliteit te verliezen op het web. Daarnaast kun je de kleuren in een SVG formaat aanpassen. Dit kan handig zijn als je een transparant logo hebt en deze op een donkere of lichte achtergrond wilt plaatsen.

Heb ik nog wel een grafisch vormgever nodig?

Om originele content te creëren zou ik wel adviseren om met een grafisch vormgever te werken. 
Het advies om huisstijlkleuren lettertypes en een logo buiten Canva om vast te laten leggen. Hierna heb je een kader in Canva om mee te werken zodat je een eenheid in je vormgeving behoudt. We kunnen dan een aantal templates en merkmateriaal vast zetten waar u daarna zelf mee aan de slag kunt.

Wil je liever alles uit handen geven? Dat kan natuurlijk ook wij verzorgen met passie originele content voor uw organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Berichten die mogelijk ook interessant voor je zijn

Teksten

Het creëren van een toegankelijke website besteed aandacht aan het lettertype, alt-tags, ondertiteling en eenvoudige taal

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Vakantiesluiting

24 juli t/m 13 augustus

Web-vormgever maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement
Ga naar de inhoud