Op 28 juni 2025 is de nieuwe Europese wet EEA oftewel European Accesibility Act van kracht.
Wat is de European Accessibility Act?
In een steeds digitaler wordende wereld is online toegankelijkheid een cruciaal onderwerp geworden. Voor mensen met een handicap kunnen ontoegankelijke websites een enorme hindernis vormen voor het verkrijgen van essentiële informatie en het deelnemen aan online activiteiten. 15% van Nederlandse bevolking heeft een beperking, dat zijn zo’n 4 miljoen inwoners.
Om deze reden heeft de Europese Unie de European Accessibility Act (Europese Toegankelijkheidswet) aangenomen, die in 2025 volledig in werking treedt. Deze wet is ontworpen om digitale diensten en producten, waaronder websites, toegankelijker te maken voor iedereen, ongeacht hun beperkingen.
Is deze wet voor mijn website van toepassing?
De wet heeft betrekking op met name e-commerce bedrijven in de grootste zin van het woord: webshops, websites, mobiele apps, e-boeken, en meer. Het legt specifieke eisen op aan deze digitale producten en diensten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan hoge toegankelijkheidsnormen.
- Webshops
- Audiovisuele mediadiensten, zoals Netflix, Videoland en Spotify
- E-books
- Smartphones
- Computers en besturingssoftware
- Pinautomaten, ticketservices en incheckmachines
- TV-apparatuur met betrekking tot digitale televisiediensten
- Telecommunicatiediensten, zoal de apps en websites van je provider
- Online en offline diensten die te maken hebben met transport, zoals kaartjesautomaten, apps en websites
- Alle financiële diensten, zoals internetbankieren
Voor welke organisaties geldt deze wet?
De Europese Toegankelijkheidswet geldt voor een breed scala aan organisaties, waaronder:
Overheidsinstanties: Dit omvat nationale overheden, lokale overheden en andere overheidsinstanties.
Bedrijven en non-profitorganisaties: Bedrijven en non-profitorganisaties die digitale diensten en producten aanbieden aan het publiek.
Organisaties in de gezondheidszorg en onderwijs: Deze organisaties zijn verplicht om hun digitale diensten toegankelijk te maken.
Producenten van digitale producten: Dit omvat bedrijven die bijvoorbeeld mobiele apps en e-boeken ontwikkelen.
Wat moet ik doen om te voldoen aan deze nieuwe wet?
Word je bewust van de implicaties van de Europese Toegankelijkheidswet voor hun online aanwezigheid. Enkele belangrijke punten om in gedachten te houden zijn:
Toegankelijkheidseisen: Website-eigenaren moeten voldoen aan specifieke toegankelijkheidseisen die in de wet zijn vastgelegd. Dit kan onder andere betrekking hebben op het gebruik van alternatieve teksten voor afbeeldingen, ondertiteling voor video’s, toegankelijke formulieren, verschillende contactmethoden en meer.
Toegankelijkheidsverklaring: Organisaties moeten een toegankelijkheidsverklaring op hun website publiceren. Deze verklaring beschrijft in detail hoe de website voldoet aan de toegankelijkheidseisen en welke maatregelen zijn genomen om toegankelijkheid te waarborgen.
Monitoring en naleving: Website-eigenaren moeten actief monitoren en rapporteren over de naleving van de wet. Dit omvat het uitvoeren van toegankelijkheidstests, het verzamelen van feedback van gebruikers met beperkingen en het corrigeren van toegankelijkheidsproblemen.
Boetes en sancties: De Europese Toegankelijkheidswet voorziet in boetes en sancties voor organisaties die niet aan de vereisten voldoen. Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat uw website aan de wet voldoet om juridische gevolgen te voorkomen.
Kortom, de Europese Toegankelijkheidswet van 2025 is een belangrijke stap in de richting van een meer inclusieve digitale samenleving. Het heeft tot doel digitale diensten en producten toegankelijker te maken voor mensen met een handicap.